Pelargoner

Hos oss hittar du många roliga sorter i grupperna engelska pelargoner, änglapelargoner, äggskalspelargoner, fågeläggspelargoner, stjärnpelargoner och en mängd andra sorter.

Vill du veta vilka sorter vi har just nu,  ring oss gärna eller besök vår butik. 

Pelargonutställningen är nu öppen med närmare 500 unika sorter, välkommen att njuta av denna mångfald.

Pelargonens historia

Pelargonens historia har blivit en stor del av det svenska  kulturarvet.

Redan på 1600-talet fördes de första pelargonerna till Europa – ”Den indiska nävan”. Den blev snabbt populär, och människor kunde betala förmögenheter för ett exemplar.

30 000 olika sorters pelargoner
I Sverige har vi odlat pelargoner sedan slutet av 1700-talet. Då var det slott och herresäten som odlade dem i sina orangerier. Som med så många andra trender så startade det i högrestånds- hemmen för att så småningom finnas i de flesta hem.

Idag finns mellan 26 000 till 30 000 olika sorters pelargoner i världen.

Dessa framtagna och förädlade från de ca 300 vilda sorter som de allra flesta har sitt ursprung från det sydöstra hörnet av Sydafrika .

Ett historiskt arv
I Sverige finns  en stor mängd samlare med Svenska Pelargonnsällskapet i spetsen med över 2000 medlemmar. Ingen annan blommande växt har sådan spridning i de svenska hemmen.

Många av dessa sorter har sina rötter i de som kom till Sverige på 1700-talet och är en riksangelägenhet för kommande generationer att de vårdas.

Utan denna förvaltning kommer alltså mycket av vårt historiska arv inom detta område att gå förlorat.

Stäng meny