Din oas på Orust

Handelsträdgården

Rosor

Rosen är en älskad blomma och det är inte så konstigt. De är både vackra, rikblommiga och doftar gott. Rosor kan med fördel blandas med andra perenner, men är också vackra som solitärer. Det finns en mängd olika varianter att välja på och de passar i alla typer av trädgårdar. 

Storblommiga rabattrosor 
Har stora fylda välformade blommor som ofta doftar gott. De blommar länge, från slutet avjuni fram till hösten. Trivs i djup näringsrik jord och soliga lägen. Fin som snittblomma.

Klasblommiga rabattrosor
Mycket rikblommiga. Blommorna sitter i klasar. Blommar från juni fram till hösten. Trivs i soliga lägen i djup och näringsrik jord. Fin i grupper, i rabatter, tillsammans med perenner, buskar och barrväxter. Bland de klasblommiga rabattroserna finns även utmärkta marktäckare.

Moderna buskrosor
Är av samma typ och form som de klasblommiga rabattrosorna, men har ett kraftigare växtsätt. De blir högre och bredare. Passar bra i stora rabatter och en del passar även som klätterros. 

Klätterrosor 
Finns i olika grupper. En del blommar rikt en gång på högsommaren. Dessa är ofta mycket kraftigväxande, friska och härdiga. Andra blommar kontinuerligt hela sommaren. Dessa har ofta större blommor och är inte fullt så starkväxande.  

Klätterrosorna är fina att samplantera med klematis då de brukar trivas i samma jord. De trivs i ljusa till halvskuggiga lägen och passar bra att plantera vid pergolor, rosenbågar, staket, spaljeer eller klättrande i träd.  

Kanadensiska rosor
Härdigare  klasblommiga rabattrosor, buskrosor och klängrosor som kommer frånförsöksstationer i Kanada. Blommar hela sommaren och en del sorter påminner om gammaldags rosor.  

Gammeldags rosor
En stor grupp rosor med olika härstammning. De flesta har en mycket rik blommning som doftar gott. En del börjar blomma tidigt och en del är remonterande.De är mycket härdiga ochtrivs både i ljusa, halvskuggiga och skuggiga lägen. Fina som solitärer, gruppvis eller som friväxande häckar.  Trivs i djup näringsrik jord.  

Tips & råd

Plantera rosorna i en bra rosjord. Jorddjupet ska vara 40-50cm. Har det tidigare vuxit rosor på samma plats ska man byta ut jorden i hela planteringsgropen.  

Rabattrosor beskärs på våren när björkarna börjar få ”musöron”, ca 5-10cm ovanför jordytan. Klipp vid ett ”öga” som pekar utåt. Moderna buskrosor beskärs vid samma tid ca 40-50 cm ovan jord. och svaga grenar tas bort helt. Klätterrosor och gammaldags buskrosor gallras så att de inte blir för risiga. De som blivit torrt klipps bort.  

På sommaren kan man regelbundet skära bort utblommade rosor. Man får då en rikare höstblomning. På klasblommiga sorter skärs hela klasen bort vid ett blad som är riktat utåt från buskens cenrum.  

För att skydda rosorna under vintern bör man kupa upp jord eller täckbark runt rosorna för att skydda förädlingsstället. Skydda med ris eller skuggväv mot den starka solen på vårvintern.

rosor

Perenner

Perenner passar dig som vill ha en lättskött trädgård som återkommer år efter år. Här finns en enorm form och färgrikedom. En del kan bli flera meter höga medan andra är marktäckare och det finns perenner som trivs i alla lägen.

Man kan skapa renodlade perennarabatter, men de passar också utmärkt tillsammans med rosor eller som marktäckare under buskar. Hos oss hittar du ett stort utbud av olika plantor och du får hjälp med vart du ska placera dem för att de ska trivas optimalt.

Tips & råd

Perenner trivs i en väldränerad och mullrik jord och planteringsytan kan gärna vara högre än omgivande mark. Förbättra tung och lerhaltig jord med sand, torv, barkmull, kompost eller planteringsjord.

Ju högre en växt blir desto djupare jord behöver den. Stenpartiväxter kan klara sig med 5-10 cm, medan rabattväxter behöver ett jorddjup på ca 30-40 cm.

Klipp bort nedvissnade stjälkar på vårvinter.

Vissna blommor klipps bort efterhand.

Tidigblommande sorter bör klippas ner efter blommning för att få en vackrare växtform. Ibland kan de även återkomma med en ny blomomgång på hösten.

Stötta högvuxna växter med ett växtstöd så att de inte bryts.

Vid höstplantering bör perennerna skyddas första vintern. Låt själkar och blast sitta kvar så skyddar även detta plantan.

Ibland kan perennerna behöva delas. Bästa årstid för detta är vår eller höst.

Buskar

När man planterar buskar kan man ha olika användningsområden. Det kan vara bra att fundera igenom vad som är viktigast för just dig. Ibland är blomningen och färgprakten det viktigaste, ibland vill man plantera buskar för att få insynsskydd eller skydd mot blåst. Andra gånger kan det vara så att man vill ha något som klarar att stå i ett utsatt läge eller för att få en inramning av trädgården. Fördelen med att plantera buskar är att de finns i en oändligt antal varianter, vilket gör det lätt att hitta något för de flesta lägen. Det finns många utsökta dvärgbuskar som passar i stenpartier och samplanteringar med perenner och barrväxter. Andra är vackra som solitärer och en del passar som marktäckare.

Stäng meny